Tandvleesproblemen

Ontstoken tandvlees (gingivitus)

Ontstoken tandvlees ziet er zacht, rood en gezwollen uit en het kan bij het poetsen gemakkelijk gaan bloeden. Een oppervlakkige tandvleesontsteking noemen we gingivitis. Dit kan op elke leeftijd voorkomen, maar doorgaans vooral boven het 10e -15e levensjaar.

Hoe ontstaat gingivitis?

Als u uw tanden niet of op een verkeerde manier poetst, blijft er tandplak op de tanden achter; dit is een wit/geel kleverig laagje, bestaande uit voedselresten, slijm en verschillende soorten bacteriën. Tandplak hecht zich vooral langs de tandvleesrand. Als u tandplak niet dagelijks verwijdert, zorgen de bacteriën voor een ontsteking. Tevens kan de tandplak door het speeksel verkalken tot tandsteen; deze is hard van structuur en kunt u zelf niet meer verwijderen. Een afspraak bij een mondhygiënist is dan noodzakelijk. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan dit leiden tot parodontitis. U bent dan nóg verder van huis!

Parodontitis

Blijft een tandvleesontsteking te lang onbehandeld, dan kan het oppervlakkige tandplak/tandsteen zich tot onder het tandvlees uitbreiden. De bacteriën nestelen zich dan tussen de tanden en het tandvlees en breken vervolgens de vezels en het kaakbot af. Hierdoor ontstaat een verdiepte ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees, die zich langzaam vult met tandplak en tandsteen. Gaat deze afbraak door tot aan de wortelpunt, dan verliezen tanden en kiezen hun houvast aan het steunweefsel (parodontium) en zullen ze los gaan zitten.

Gezond tandvlees: de basis voor een goed gebit

Bij elke periodieke controle kijken wij hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Zes gebieden (voor boven en onder: kiezen links, tanden en kiezen rechts) in uw gebit krijgen een cijfer volgens de ‘Dutch Parodontal Score Index’. Deze dpsi-scores variëren van 0 tot 4 en worden genoteerd in uw patiëntendossier.

Wat is uw dpsi-score?

Omschrijving
Het tandvlees is gezond: het is roze van kleur, ligt strak om de tandhals en bloedt niet.
Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt bij het meten; er is sprake van gingivitis.
Behalve gingivitis is er ook tandsteen – ofwel verharde tandplak – aanwezig.
Er is beginnende parodontitis: de tandvleesontsteking heeft zich uitgebreid naar het kaakbot.
Er is gevorderde parodontitis: er is botafbraak en tandwortels liggen deels bloot.
De parodontitis trekt naar de wortelpunt. Door botverlies kunt u tanden en kiezen verliezen.
dpsi
0
1
2
3-
3+
4

Uw tandvlees in topconditie

Waar nodig worden tandplak en tandsteen verwijderd. Ook kunnen we gebitsbeschermende middelen zoals fluoride aanbrengen en uw gebit polijsten. Voor tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen (score 3 en 4), maken we een behandelplan conform het door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie vastgestelde paro-protocol. Zie: www.nvvp.com. Uw tandarts informeert u nader over de behandeling en de kosten.

Angelique Waardijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *