Slechte adem

Eén (kleine) geruststelling: bijna iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Zeker ‘s ochtends na het wakker worden, of bijvoorbeeld na het eten van uien of knoflook. Of als gevolg van roken en het drinken van alcohol. Al deze gevallen zorgen tijdelijk voor een slechte adem, die zich snel laat verhelpen door tandenpoetsen of een kauwgummetje. Bij sommige mensen echter is slechte adem een blijvend probleem. We spreken dan van halitose: de uitgeademde lucht heeft dan een ongewone, onaangename geur. De ‘eigenaar’ merkt hier zelf vaak niets van, de omgeving des te meer. Meestal durft men iemand hier niet op aan te spreken.

Oorzaak

Vaak denkt men dat een slechte adem in verband staat met problemen in de maag, zoals bijvoorbeeld een maagzweer. Meestal ligt de oorzaak echter ergens anders, namelijk in de mondholte. Een oorzaak kan onder meer een uitgedroogde mond zijn, als gevolg van bijvoorbeeld bepaald medicijngebruik, het drinken van koffie of slapen met open mond. Maar ook een slechte mondhygiëne kan een oorzaak zijn. Bij onvoldoend reinigen van uw gebit blijven er namelijk voedselresten achter, die rottende stinkende gassen produceren. Ook kunnen er bacteriën achterblijven op de tong. Het achterste gedeelte van de tong is ruw en heeft diepe groeven waarin zich gemakkelijk bacteriën kunnen nestelen. Poetst u die niet weg, dan produceren ze op den duur een onaangename lucht.

Preventie

Om een slechte adem tegen te gaan, is een goede mondverzorging essentieel. Heeft u last van een tandvleesontsteking, laat deze dan behandelen door een mondhygiëniste. U zult zien: als de ontsteking weg is, verdwijnt ook de slechte adem vanzelf!

Als u last heeft van aanslag op de tong, kunt u dit eenvoudig wegpoetsen met een tandenborstel. Tevens kunt u gebruik maken van een speciale tongreiniger. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek. Als aanvulling kunt u eventueel gebruik maken van een mondspoelmiddel dat geschikt is voor een slechte adem. Ook deze kunt u bij de apotheek verkrijgen.

Belangrijk

  • Reinig de mond regelmatig (liefst na ieder maaltijd)
  • Gebruik een tongreiniger
  • Vermijd sterke kruiden, uien, knoflook, koffie, alcohol en tabak
  • Drink veel water
Angelique Waardijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *